Magyarországról általában

 

ÁLTALÁNOS INFORMÁCIÓK

EU_fotóMagyarország Közép-Európa szívében, a Kárpát-medencében található, határos északon Szlovákiával, Keleten Ukrajnával és Romániával, Délen Szerbiával, Horvátországgal, Dél-nyugaton Szlovéniával, míg nyugaton Ausztriával. Fővárosa Budapest, mely egyben az ország legnagyobb városa. Magyarország tagja az Európai Uniónak, a NATO-nak, az OECD-nek, a Visegrádi négyeknek és a Schengeni Övezetnek. Hivatalos nyelve a magyar, ami a finnugor nyelvcsaládhoz tartozik, és a legszélesebb körben beszélt nem indoeurópai nyelv ma Európában.
Magyarországon 1989. október 23-án megtörtént rendszerváltásnak köszönhetően államformája parlamentáris demokrácia lett, ma az Európai Uniónak és a Schengeni övezetnek egyik fejlett tagjaként működik. Magyarország az EU-nak egyik frekventált idegenforgalmi célországa, a lakosság számát meghaladó, 10,2 millió turista fordul meg itt évente. Az országban található Európa legnagyobb Termálvizes barlangrendszere és a világ második legnagyobb termál tava Hévízen, valamint a Közép-Európa legnagyobb édesvízi tava, a Balaton és legnagyobb egybefüggő füves pusztája, a Hortobágy.
Magyarországon 10 nemzeti park, 145 kisebb természetvédelmi és 35 tájvédelmi körzet van, az Aggteleki és a Hortobágyi Nemzeti Parkot az UNESCO Világörökségi védelem alá helyezte.

KLÍMA

Magyarország éghajlata kontinentális, meleg, száraz, de gyakran előforduló jelentős esős nyarak, nem túl hideg, havas telek a jellemzőek, a tavasz és az ősz rövid csapadékos átmenetet képeznek a tél és a nyár között. Egy kis területen a Déli országrészben, Pécs környékén található az ország nemzetközi hírű Mediterrán éghajlatú régiója, valójában ez a terület csak kissé melegebb az országos átlagnál és télen itt is előfordul a havazás.
A magyar tájnak valamivel több, mint a fele sík, míg a Pannon medence dombvidék. A legfontosabb alföldi régiók a nyugaton elterülő Kis-alföld, valamint dél-keleten található Nagy-alföld. Az alföld legmagasabb tengerszint feletti magassága csak 183 méter.

GAZDASÁG

Magyarország rendkívül komoly gazdasági átalakuláson ment át a központi szocialista tervgazdálkodástól a versenypiaci gazdaságig. Az ország nyitott a külföldi befektetőkkel szemben és központi elhelyezkedésének köszönhetően kedvelt befektetési célpont azok számára. Az összesített külföldi befektetések értéke meghaladta a 70 milliárd USD-t az elmúlt 23 évben. A privát szektor gazdasági teljesítménye a magyar GDP 80%-át adja. Magyarországon jelenik meg a Közép-Európába áramló külkereskedelmi forgalom és a közvetlen külföldi befektetéseknek közel egyharmada, az összesített közvetlen kereskedelmi és külföldi befeautógyárktetések értéke meghaladja a 185 milliárd USD-t 1989 óta. A kedvező fiskális, monetáris politikai irányok, valamint a befektetési, üzleti és munkaügyi szabályok nagy szabadságot biztosítanak a befektetők számára. A személyi jövedelmeket terhelő adók és járulékok összege magas, viszont a vállalati nyereségadó alacsony. Az infláció szintje alacsony, melynek következménye az elmúlt évek gazdasági növekedése, bár ez most némi csökkenést mutat. Magyarországi befektetésnél könnyebbséget jentett, a kormányzati engedélyezési rendszer a biztonsági szempontból kényes területeken is. A külföldi tőke befektetések azonos védelmet és kedvezményeket élveznek, mint a hazai finanszírozású befektetések.
A külföldi beruházásoknak köszönhetően Magyarországon elmozdult a gazdaság az alacsony értékű textil és élelmiszeripari beruházásoktól az autóipari, megújuló energetikai, információs technológiai és minőségi turisztikai beruházások felé.

MEZŐGAZDASÁG

Magyarország legfontosabb természeti erőforrása a termőföld. Ez az ország területének mintegy 49,58 %-át érinti, amely a világon egyedülálló. A termőföldek nagy részén a termékeny talaj igen jó minőségű.
Legfontosabb mezőgazdasági területeink a Kisalföld (itt található a legjobb minőségű termőtalaj), Dunántúl és az Alföld. Az Alföldön területe meghalaratásadja, az ország területének felét (52.000 km2), mivel a talaj minősége rendkívül változó, ezért itt még megtalálhatóak a szikes, füves, félsivatagos területek, amit pusztának nevezünk. A pusztán legeltetéses állattenyésztés folyik. A legfontosabb magyar szántóföldi növényeink közé tartozik a kukorica, búza, árpa, zab, napraforgó, mák, burgonya, köles, cukorrépa, len, és sok más növény. Van néhány újonnan meghonosított növény is, például az amarant. A mák a hagyományos magyar konyha fontos része.
Az ország jól ismert a kiváló minőségű paprikájáról. Magyarországon nagyon sok féle gyümölcsöt termesztenek, köztük számos alma fajtát, körtét, barackot, szőlőt, sárgabarackot, dinnyét, sárgadinnyét stb…

TANULÁS

A világ első műszaki intézetét a Magyar Királyság alapította Selmecbányán 1735-ben, melynek jogutódja ma is működik Miskolci Egyetem keretein belül. A budapesti Műszaki Egyetem (BME) kapta meg legrégebben az egyetemi rangot, mint műszaki intézet, jogelődjét 1782-ben II József császár alapította.egyetem
Magyarország méltán híres a matematika oktatásáról, számos kiváló tudós kezdte meg pályafutását a magyar egyetemi évei után. Magyarország néhány híres egyeteme:

  • Semmelweis Ingnác University
  • Eötvös Lóránd University
  • University of Debrecen
  • University of Szeged
  • University of Pécs

 

KÖZLEKEDÉS

Jelenleg Magyarországon 5 nemzetközi repülőtér üzemel: Budapesti Liszt Ferenc Repülőtér, Debreceni Repülőtér, Sármelléki Repülőtér (más néven Hévíz-Balaton Reptér, fontossá teszi közelsége a Balatonhoz, Magyarország elsőszámú idegenforgalmi attrakciójához), Győr-Péri Repülőtér és a Pécs-Pogányi Repülőtér.

PIHENÉS

Magyarország rendkívül jelentős termálvíz készletekkel rendelkezik. A gyógyvizek gyógyászati hasznosítása történelmünk részeként volt jelen a kezdetektől fogva. Magyarországi történelmi fürdők épületein találhatunk római, görög, török és az északi népek építészeti motívumait is. Az ország rendkívül előnyös fekvésének köszönhetően területének több mint 80%-án található kiváló minőségű és nagy mennyiségű termálvíz. Jelenleg megközelítőleg 1500 aktív termálforrás található Magyarországon. Az országban mintegy 450 gyógyvizes közfürdő üzemel.
Széchenyi_fürdő
Azok számára, akik az orvosi, egészségügyi és wellness kezeléseiket szeretnék gazdag kulturális élménnyel egybekötve eltölteni, azok számára a legjobb ajánlat Magyarország. A vizek rendkívül jó hatással vannak a szervezetre, a vizeket az alábbiak szerint különböztetjük meg: A felszín alatti vízrétegben találjuk az ásványvizeket, mélyebb rétegekben találjuk a 30 0C feletti hőmérsékletű termálvizeket, és ezek közül kerülnek ki a tudományosan bizonyított gyógyító hatású gyógyvizeket. Európa legnagyobb biológiailag aktív termáltava is itt található, a Hévízi tó, ami rendkívül ritka természeti jelenség, vizének éves átlaghőmérséklete 25 0C. A magyarországi termálvizeknek gyógyító hatása egyedülálló a világon.
A meleg vizes fürdő oldja a stresszt és a szorongást, ami felgyorsítja a szervezet öngyógyító mechanizmusát. A gyógyvizek biológiai, kémiai összetétele révén bizonyítottan hatékony eszköze a mozgásszervi-, nőgyógyászati megbetegedések, meddőség, idült bőr problémák, érszűkület és sport sérülések rehabilitációs kezelésének.
Magyarország főbb gyógyfürdői kínálnak termál medencék mellett szabadidős medencéket és valamilyen családi szórakozásra alkalmas attrakciókat (gyerek- és úszómedencék stb.). Közép-Európa legnagyobb fedett vízi vidámparkja Budapest határában, míg a legnagyobb fürdő komplexuma Hajdúszoboszlón található. A magyar wellness szállodák a legmagasabb igényeket is kielégítő szépségápolási és kozmetikai szolgáltatásaikat, egyesítve a gyógyító termálvizek jótékony hatásával, a szakmai know-how-val és a legújabb kezelési trendekkel, Európa legmagasabb szintű szolgáltatását nyújtják.

SPORT

kajak-kenuCsak hét ország (USA, Oroszország, Anglia, Franciaország, Kína Olaszország és Németország) nyert több nyári olimpiai aranyérmet, mint Magyarország. Az Olimpiai játékok összes érméből Magyarország 476-ot nyert el, mely alapján a 211 résztvevő nemzet rangsorában a 8. helyen áll. Ennek az eredménynek egyik fontos oka, hogy a magyarok rendkívül sikeresek a vízi sportokban: a magyar vízilabda csapat a legjelentősebb éremesélyes, a férfi úszók a negyedik, míg a női úszók a 8. legsikeresebbek az összesítés szerint. Ezeken kívül óriási sikereket érnek el a kajak-kenusok is.

 

 

Hungarian State Bond_logo